top of page

Psikopatolojiye Giriş:

Eğitimin amacı, ruh sağlığı alanında eğitimine devam eden ve mezun olan kişilere temel düzeyde psikopatoloji hakkında teorik bilgi sağlamaktır. Bu eğitimde sık görülen psikiyatrik hastalıkların genel özellikleri, tanı kriterleri ve klinik görünümleri, ayırıcı tanıda dikkat edilmesi gereken durumlar ve belirtilerin uygun biçimde sorgulanmasının öğrenilmesi hedeflenmiştir. İki gün sürecek olan eğitimde aşağıda yer alan psikiyatrik hastalıkların klinik görünümü ve uygulama sırasında karşılaşılabilecek güçlükler üzerinde durulacaktır.

Konu Başlıkları:

  • Madde ve Alkol Kullanımı İle İlgili Bozukluklar

  • Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar

  • Duygudurum Bozuklukları

  • Anksiyete Bozuklukları

  • Obsesif-Kompulsif Bozukluk

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu

  • Somatoform Bozukluklar

  • Organik Kökenli Ruhsal Bozukluklar

 

Nöropazarlama:

Pazarlama, insanlık tarihi kadar eskidir. Ticaret tarih boyunca gelişmiştir, bu gelişim hem teknolojik hem ekonomik yöndedir. Ürünlerin çeşitliliğinin artması, piyasaya her yeni günde yeni bir ürünün çıkması, yeni bir işletmenin açılması ile tüketicilerin ürünler arasında kararsız kalmasına sebep olmaktadır. Tüketiciler, üreticiler, pazarlamacılar ve reklamcılar açısından günümüzde karmaşık bir durum söz konusudur. Nöropazarlama sayesinde bu karmaşıklık ile daha kolay baş etmeniz mümkün hale gelecektir. Nöropazarlama; nörobilim ve pazarlama ana bilim dallarındaki yöntem ve uygulamaların disiplinlerarası bir yaklaşımla pazarlama alanında kullanılmasını ifade etmektedir. Nöropazarlama ile amaçlanan, bireylerin, grupların ve organizasyonların pazarla ilgili davranışlarını daha iyi anlamak, açıklamak ve tahmin etmektir.

Bu eğitimde; tüketici davranışları,  satın alma kararını verirken etkilendiği faktörler, pazarlama araştırmaları, doğru fiyatı belirleme, kültür kodları konuları ele alınmaktadır.

Beyin Temelli Satın Alma:

Günümüzde satın alma davranışını anlamakta geleneksel pazarlama bilgileri yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle birçok kurum ve kuruluş beyin dinamikleri ile satın alma davranışı hakkındaki bilgilerini geliştirerek satış performanslarını iyileştirmektedir. Bu seminerin amacı; katılımcıları beyin dinamikleri, satın alma davranışı hakkında bilgilendirmek ve katılımcıların bilimsel bilgiler ışığında beynin satın alma düğmelerine basmalarına yardımcı olmaktır.

Beden Dili ve Etkili Konuşma Teknikleri:

İş yaşamında ve günlük hayatta etkili iletişim kurabilme olmazsa olmaz bir araçtır. İyi bir iletişim, iyi insan ilişkilerinin temelini oluşturur. Beden dili ve etkili konuşma eğitimi sayesinde, etkili iletişimin yanı sıra sözsüz iletişim olan beden dilini de öğrenmiş olacaksınız. Eğitim içeriğinde; kendini doğru ifade edebilme, etkin dinleme, empati, beden dili, göz kontağı, hitap, sesin etkin kullanımı, iletişimde beden dili gibi birçok konu ele alınacaktır.

İkna Yöntemleri:

İkna, bir toplumsal etkileme biçimidir. Akılcı ve simgesel yollar ile tutum, fikir veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İkna yoluyla hedeflenen, istenen amacı ilgi çekici kılmaktır. Bu eğitimimizde, nasıl ikna olduğumuz, karşımızdaki insanları ikna etme yöntemlerine dair süreçleri detaylı incelemekteyiz.  Karar alma süreçleri, iç iletişim, evrensel ikna kuralları ve ikna kurallarının uygulanmasına dair birçok konu eğitim içeriğinde yer almaktadır.

 İletişimde Kriz Yönetimi ve Problem Çözme Becerileri:

İş yaşamında bireysel ve kurumsal hedeflere ulaşmak için birçok zorlu engelin üstesinden gelmek gerekir. Krizleri fırsata çevirmeyi öğrenmek, krizleri oluşmadan önce öngörme ve önleme, istenen sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır. İşletmelere karşı piyasada rekabet üstünlüğü sağlar. Bu seminerin amacı; krizi yönetmek için takım çalışması oluşturma, liderlik, kriz planı oluşturma, krizlerden ders alma ve fırsata dönüştürme, krizi öngörme gibi konularda sizin ve ekibinizin güçlenmesini sağlamaktır.

İnsan Kaynakları Yönetiminde Kişilik Analizi:

İnsan Kaynakları Yönetimi, insan faktörünün işletme hedefleri doğrultusunda verimliliğini ve etkenliğini artırmak amacı ile en iyi şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve motive edilmesidir. Bu eğitimde; özellikle insan kaynakları alanında çalışan profesyonellerin, çalışma arkadaşlarını ve yöneticilerini daha yakından tanımalarını sağlayarak verimliliği artırmak amaçlanmaktadır. Profesyonel ve gündelik hayatımıza yön veren davranışları ve yansımalarını etkileyen kişilik özelliklerini tanıma, yönetim ve bireysel koçluk alanlarında çalışan profesyonellerin danışanlarını daha yakından tanımalarına katkı sağlayacak bilgi ve becerilerini artırma eğitimin ana hedefleridir. 5 Faktör teorisine göre kişilik özellikleri, benlik algısı, davranış biçimleri, kişilik özelliklerinin meslek grupları ile uyumu, işe alım, görev profili oluşturma gibi birçok alt başlık eğitimde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

İş Yaşamında Zor İnsanlarla Başa Çıkma ve Çatışma Yönetimi:

İş yaşamınızda çalışma arkadaşlarınız ve hizmet verdiğiniz kişiler ile uyum ve işbirliği içerisinde olduğunuzda işlerin daha kolay ve keyifli ilerlediği bir gerçek. Bunun yanı sıra sıkça çatışmalar yaşamak ve zor insanlar ile karşılaşmak da bir o kadar zor ve stresli. Bireyde gözlenen kişilik özellikleri esnek olmayacak şekilde değişime karşı dirençli, uyum bozucu ve durumsal değil de süreğen bir yapıda ise burada zor kişiliklerden bahsedebiliriz. Zor kişiliklerle yakın temas içindeki insanlar sıklıkla olumsuz duygular hissederler ve çatışmayı çözmekte güçlük çekerler, bu durum da kişilerarası ilişkileri zedeler. Bu eğitimin amacı insan davranışlarını inceleme, farklı kişilik tipleri, empati, iletişim problemleri, çatışma çözümündeki roller gibi konularda kişilerin bilgi ve deneyim kazanmasını sağlamaktır.

Kendini Yönetme (Öz Yönetim) Becerileri:

İş dünyasında başarılı olmanın temelinde kişinin kendisine olan farkındalık düzeyinin yüksek olması ve kendini yönetme becerilerinin gelişmiş olması vardır. Kişi kendini etkin bir şekilde yönetebildiğinde; duygularının farkında olur ve onları yönetebilir. Böylece kişi kendi davranışları üzerinde kontrol sağlayabilir.  Öz farkındalık ve kendini yönetme becerisi kazanmış kişi; duygular, stres, zaman, planlama ve iletişim gibi birçok iş hayatında yetkin olmayı gerektiren konularda başarılı bir performans ortaya koyar. Kendimi yönetme becerisi kazanmış bireyler, hedeflerini gerçekleştirirken emin adımlarla, disiplinli bir şekilde ilerlerler. Planlama, zaman yönetimi, iletişim becerileri, stres yönetimi, duyguların kontrolü gibi profesyonel yaşamınızda gerekli birçok beceri eğitim içeriğinde yer almaktadır.

Kişisel Liderlik Ve Farkındalık:

Liderlerin etkin yöneticilik becerileri göstermesi, kurumsal yapınızı güçlendirir ve rekabet üstünlüğü sağlar. Etkin bir lider olmanın ilk koşulu, kişinin kendi özelliklerinin farkında olmasıdır. Kişisel farkındalık, liderlerde davranış değişikliği ve esneklik sağlamakta; güçlü iletişim becerileri ve özgüven sayesinde kişinin elde edeceği sonuçların daha etkin olmasını amaçlamaktadır. Bu eğitimde, kendi potansiyelini keşfetme, düşünce kalıplarını genişletme, kişisel hedefler koyma birçok beceri yer almaktadır.

Orta ve Üst Düzey Yöneticiler İçin Liderlik:

Liderlik, iş hayatının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Günümüzde eski tip liderlik anlayışı yerini işlerin sürdürülebilir, verimli ve etkin yürütülmesini hedefleyen post-modern bir anlayışa bırakmıştır. Bu eğitimde temel amaç; bir lider olarak yeteneklerinizi geliştirmek ve ekip üyeleriniz ile etkileşimde bulunmak için yeni yollar edinmek olacaktır. Liderlikte motivasyon, hedef belirleme, sorumluluk, yetkilendirme ve takip, başarılı ekip oluşturma, problem çözme teknikleri, inisiyatif alma, stres yönetimi gibi temel konular bu eğitimde yer almaktadır.

Öfke Kontrolü:

Öfke tamamen normal, çoğunlukla da sağlıklı bir duygudur. Fakat bazı durumlarda öfke duygusu kontrolden çıkıp yıkıcı hale gelmeye başladığında kişilerarası ilişkilerde, iş yaşamında problemlere sebep olabilmektedir. Öfke yönetiminin amacı, öfkenin sebep olduğu hem duygusal hem de fizyolojik canlanmayı azaltmaktır. Sizi öfkelendiren olay ve kişilerden kurtulamayabilir, kaçamayabilir veya onları değiştiremeyebilirsiniz, ama tepkilerinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu eğitimde öfke kaynakları, belirtileri, bedensel belirtileri kontrol edebilme, zor durumlarda beden ve nefes kontrolü, çatışma çözme yolları, öfkeyi kontrol altına alma yolları ele alınmaktadır.

Kafaya Takmama Sanatı:

Günümüzde birçok insan, iş hayatında, özel hayatında ya da günlük hayatta her türlü şeyi kafaya takmasından, olaylar üzerine gereğinden fazla düşünmekten rahatsız olmakta ve bu durumdan kurtulabilmenin yollarını aramaktadır. Bu durumdan kurtulabilmenin ilk koşulu farkındalık oluşturmaktır. Her şeyi iyi tarafından görmek iyi bir seçenek gibi görünse de, hayat bazen can sıkıcıdır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey bunu fark etmek ve kabul etmektir. Sürekli pozitif olmak yerine doğru değerler edinmek daha iyi bir seçenek olacaktır. Bu eğitimde duygu, düşünce ve davranışlarımızın farkına varmak, olumsuz otomatik düşünceler ile başa çıkabilmek, hayatımızdaki olumsuz olaylar üzerinde etkili problem çözme becerileri kazanmak, özşefkat gibi konular ele alınmaktadır.

Ebeveyn Okulu:

Çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü aile ortamında geçirirler. Anne-baba tutumlarının çocuk davranışları üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan çocukların ilgi ve sevgi dolu, destekleyen, geliştiren bir aile ortamında büyümeleri, sağlıklı bir erişkin olma yolunda büyük önem taşımaktadır. Anne-baba okulu eğitiminde; ebeveynlerin çocuklarına karşı olumlu bir tutum ve davranış geliştirmesine yardımcı olmak için anne-babalara çocukları ile nasıl sağlıklı bir iletişim kurabileceklerini anlatmak, çocuğun süreç içinde değişimi ve gelişimine ilişkin özelliklerini aktarmak, etkili anne-baba eğitiminden, cinsel eğitime kadar çocuk ve genci ilgilendiren farklı konularda anne-babalara rehberlik etmek amaçlanmaktadır.

 

Evlilik Okulu:

İnsan hayatının önemli dönüm noktalarından biri olan evlilik, büyük bir heyecanla başlamasına rağmen çiftler zaman içerisinde birçok problem ile karşı karşıya kalabilmektedir. Evlilik öncesi üzerinde durulmayan ya da önemsenmeyen bazı durumlar evlilik sürecinde ciddi çatışmalara dönüşebilmektedir. Bu çatışmalar çözümlenmediğinde ise eşler arasındaki iletişim zedelenmekte, karşılanmayan beklentiler ve hayal kırıklıkları istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Evlilik okulu programındaki temel amaç; eşler arasındaki iletişimi sağlıklı oluşturabilmek ve problem alanlarını belirleyerek etkili çözümler üretebilmelerini sağlamak, evliliklerin sağlamlaştırılması için gerekli becerilerin öğrenilmesini sağlamaktır.

Cinsellik Okulu:

Cinsellik sadece insan neslinin devamını sağlamaz, aynı zamanda insanlar varoluşlarından bu yana üreme, gelişimlerini sağlama, sevgiyi paylaşma, yaşamlarını zenginleştirmeyi de destekler. İnsan yaşamının doğal bir parçası olan cinsellik toplumumuzda çoğunlukla sorunlarla, tabularla anılmaktadır. Çiftlerin ilişkilerini etkileyen önemli bir unsur olan cinsellik ile ilgili problemler çözümlenmediğinde ilişkiler zedelenmektedir. Çiftlere destek vermek amacı ile oluşturulan programda; cinsellik hakkında doğru bilgilere erişme, cinsel sağlık, eşlerin birbirlerine karşı tutumları, güven, rahatlık ve gevşeme, çatışmaların çözümü, cinsellik ile ilgili ikili duyguların çözülmesi gibi konular yer almaktadır.

Sosyal Beceri Eğitimi:

İnsan sosyal bir varlıktır. Hem kendisi ile hem de içinde yaşadığı çevre ile uyumlu bir beraberlik yaşar. Fakat birçok kişinin sosyal beceri yetersizliği nedeniyle diğer insanlarla olan yakın ilişkilerinde iş, meslek ve özel yaşamlarında başarısız ve mutsuz oldukları görülmektedir. Sosyal beceri eğitimi çok yönlü bir programdır. İlişki başlatma ve sürdürme becerileri, atılganlık becerileri, duygulara yönelik beceriler, problem çözme becerileri, plan yapma becerileri, grup ile etkileşim becerileri gibi birçok sosyal becerinin eğitimde teorik bilgi ve pratikler ile geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Sosyal Biliş ve Etkileşim:

Sosyal biliş, kişinin kendisini ve diğerlerini sosyal dünya içinde nasıl düşündüğü ile ilgilenen sosyal psikolojinin alt dalıdır. Kişilerin toplumsal tutum ve davranışları, bu tutum ve davranışların sözel ve yüz ifadeleri ile aktarımı, kişilerin aktarılan bu bilgileri seçme, yorumlama ve hatırlama yöntemleri sosyal biliş ile ilgilidir. Sosyal biliş ve etkileşim eğitimi ile insanların sosyal durumlarda nasıl hissettiğini anlama, sonuca atlamayı engelleme, sonuca varma için yeterince bilgimizin olmadığı durumlarda yapmamız gerekenler, sosyal durumlarda gerçeklere ulaşmak için kanıt toplama stratejileri ve tüm bunların gerçek yaşamda sağlayacağı faydaları öğrenmek ve kişinin sosyal ilişkilerini daha rahat sürdürebilmesi amaçlanmaktadır.

Mükemmeliyetçilik İle Baş Etmek:

Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisi ve başkalarına dair çok yüksek standartlar belirmesi ve bunlara ulaşmaya çalışması durumudur. Bu standartlar gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz olduklarından mükemmeliyetçi kişiler, başarılarından tatmin olmazlar ve bu durum tüm işlev alanlarını önemli ölçüde etkiler. Başarısızlığa tahammülleri yoktur ve başarısızlıklar ile ilgili problem çözme becerileri düşüktür. Kendilerine koydukları kurallar nedeni ile bir süre sonra başaramayacaklarını düşündükleri için o işi yapmaktan kaçınırlar ya da olabildiğince uzak bir tarihe ertelemeye çalışırlar. Bu durumun üstesinden gelmenin ilk aşaması farkındalıktır. Bu eğitimde, bireyin kendine koyduğu kuralların incelenmesi, otomatik düşüncelerin irdelenip gerçekçi düşünceler ile değiştirilmesi, olayları farklı açılardan değerlendirme, hata yapmanın anlamı, hedef belirleme ve planlama, özşefkat gibi birçok becerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Unutmayın, olmanız gerektiğini düşündüğünüz kişiyi bırakın, olduğunuz kişiyi kucaklayın.

Yelken Seyri İle Ekip Ruhu Çalışması:

İş yaşamında her an beklenilmeyen bir değişiklik, farklı sorumluluklar, değişen roller ve insan faktörü bir araya geldiğinde ekip ekolojisine yansıyanlar her an değişebilmektedir. Bu program, ekip üyelerinin süreç içerisinde birlikte hareket etmesini sağlamak, problem alanlarını değerlendirerek sergilenen davranışlar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Ekip üyelerinin “Yaşayarak Öğrenme” yaklaşımı ile değişik ortamlar ve bu ortamların getirebileceği farklı özellikleri deneyimleyerek farkındalık kazanmaları, problem çözme stratejileri geliştirmeleri ve işbirliği, uyum içerisinde çalışma gibi profesyonel yaşamda birçok katkı sağlayacak becerilerin kazanılması hedeflenmektedir.

Performans Yönetimi:

Performans yönetimi; çalışanlara özgü yetkinlik ve hedeflerin belirlendiği, ölçümlendiği ve sonuçlarının iyileştirildiği bir süreçtir. Çalışanların en iyi şekilde yönetilebilmesi, objektif değerlendirilmesi ve geliştirebilmesi için şirketin hedef ve stratejileri doğrultusunda performans yönetim sisteminin hazırlanması gerekir. Bu eğitim ile özellikle çalışanların ortak hedef üzerine çalışmasını sağlama, ortak başarı tanımı, başarının somut biçimde ölçülme yöntemleri, çalışan motivasyonunu artırma yolları, kurumun işleyiş ve gelişimi ile ilgili uygulamalar yaparak süreci ilerletme hedeflenmektedir.

Stres Yönetimi:

Stres, kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını genellikle olumsuz etkileyen gerilimli bir süreçtir. Günümüzde özellikle şehirleşmenin artması ile birlikte stresten uzak kalmak pek mümkün olmayan bir durum. Fakat bizi bu denli rahatsız eden bu durum ile baş etmek mümkün. Stres yönetimi bir diğer adıyla stres kontrolü, yaşamınızda sizi yoran durumları keşfetmek ve etkin baş etme yöntemleri kullanarak daha rahat bir yaşam sürmenizi hedeflemektedir. Eğitim içeriğinde, stres kaynakları, stresin bireye etkileri, iş ortamından kaynaklanan stres faktörleri, stresle baş etme yöntemleri, zamanı etkili kullanma, planlama gibi alt başlıklar ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Kabul ve Kararlılık Uygulamaları İle Mindfulness:

Mindfulness, yaşanılan anı ve o anda etrafınızda gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek yani bilinçli farkındalık anlamına gelmektedir. Bilinçli farkındalıkta temel amaç, düşüncelerinizin, duygularınızın ve çevrenizin daha fazla farkında olmanızı sağlamaktır. Bu sayede kişi hem içsel hem dışsal deneyimlerini daha fazla fark etmekte ve hayatını şekillendirmektedir. Zihnimizin geçmiş ve gelecek arasındaki sürekli yolculuğu, bizleri andan koparmakta ve verimliliğimizi azaltmaktadır. Mindfulness eğitimi ile iş ve özel hayatınızda anda kalmanızı sağlama, düşünce ve duyguların ilişkisini fark etme, yaşamdaki zorluklarla başa çıkma gibi önemli becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Kaygı ile Baş Etmek:

Kaygı; bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla oluşan bir durumudur. Kaygının dört temel bileşeni vardır; rahatsız edici düşünceler, duygu, bedensel tepkiler ve davranış değişiklikleri. Bu bileşenler birbirleriyle etkileşim içerisindedirler. Birçok etken kaygıyı besler. Yaşam olayları, güven kaybı, kaçma/kaçınma davranışları, rahatsız edici düşünceler… Özellikle son yıllarda Covid-19’un da hayatımıza girmesi ile birlikte birçok kişi kaygı ile baş etmekte oldukça güçlük çekmekte. Bu eğitim ile amaçlanan, kaygıyı tanıma, kaygı tetikleyicilerini ve şiddetlendiricilerini tespit etme, olumsuz otomatik düşünceleri inceleme ve gerçekçi düşünceler ile değiştirme, problem çözme, kabullenme, kaygı ile sağlıklı başa çıkma yöntemleri konusunda katılımcıların bilgi ve deneyim kazanmasını sağlamaktır.

bottom of page